Åderbråck och ådernät - a surgery åderbråcksbehandling
Åderbråcksbehandling

Vill du ta bort åderbråck eller ådernät?

Åderbråck och ådernät är vanliga problem och ungefär en tredjedel av befolkningen har åderbråck på benen. Vi hjälper dig att bli kvitt dina åderbråck på benen och slippa kliande eller värkande åderbråck. Orsaken till åderbråck är oftast att klaffarna i venerna inte fungerar som de ska eller att blodkärlens väggar har försvagats och utvidgats. Detta leder till ökat tryck i venerna, vilket får dem att svälla och bli tydligt synliga. Dessutom kan hormoner, genetiska faktorer och graviditet öka risken för att utveckla åderbråck i benen.

Vad är åderbråck?

Åderbråck drabbar vanligen ytliga vener och är inte farliga, men de kan ge både estetiska och funktionella besvär. Symptomen kan variera från kosmetiska störningar till svullnad, värk, obehag och en sprängande känsla i benen. Vid mer avancerade tillstånd kan åderbråck orsaka hudförändringar och sårutveckling. Vi kan hjälpa dig att ta bort åderbråck oavsett vilken grad av besvär du har.

Vad är ådernät?

Om dina små blodkärl i hudens yttersta lager ser ut som blå-lila nät på huden, så har du ådernät. Många upplever ådernät som kosmetiskt besvärande, men de är helt ofarliga. Vi erbjuder enkel och effektiv ådernätsbehandling där vi injicerar ett medel med en fin nål. Medlet, som heter Aethoxysclerol, irriterar blodkärlens inre väggar vilket får dem att skrumpna och försvinna.

ådernät

Åderbråcksbehandling

Inför en åderbråcksoperation träffar du först vår kärlkirurg för en konsultation. Under konsultationen får du berätta om dina besvär och venerna i dina ben undersöks med ultraljud. Du och din läkare diskuterar dina behov och önskemål för att bestämma vilken behandling som är mest lämplig för att ta bort åderbråck. Behandlingsvalet beror på ultraljudsundersökningens resultat och vilka besvär du har. Det är viktigt att diskutera risker och fördelar med behandlingen. Efter konsultationen får du ett prisförslag och vi hjälper dig att boka din åderbråcksbehandling.

Behandlingsmetoder

Behandling med laser

Vid endovenös ablation med laser förs en kateter in genom ett stick i venen som ska behandlas. Behandlingen utförs under ultraljudskontroll och syftar till att venen ska skrumpna ihop på plats. Rikligt med kall bedövningsvätska används för att skydda omgivande vävnad mot värme. Detta kräver flera bedövningsstick och är smärtfritt utan snitt.

Injektionsbehandling

Vid injektionsbehandling injiceras ett medel (rent eller i form av skum) direkt i åderbråcket, vilket får venen att skrumpna ihop. Behandlingen utförs under ultraljudskontroll.

Virknålsteknik

Utförs via små hål på 2–3 millimeter i huden under lokalbedövning. Synliga åderbråck tas bort genom hålen med en liten kirurgisk virknål. Hålen är så små att de inte behöver sys och lämnar nästan osynliga ärr efter några månader. Flebektomi kan kombineras med andra behandlingsmetoder men kan även utföras ensam.

Efter åderbråcksbehandlingen

Direkt efter behandlingen får du ett förband som byts ut till en kompressionsstrumpa som ska användas i 4–6 veckor. Vi rekommenderar att du är rörlig direkt efter ingreppen, men undvik fysisk träning som tunga lyft, cykling, löpning och simning under några veckor.

To top