Hemorrojder - a surgery

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är vanligare än du tror! Nästan tre av fyra vuxna drabbas någon gång i livet. Hemorrojder beror på svullna blodkärl i anus eller slutet av ändtarmen. Det finns två typer: inre och yttre hemorrojder.

Inre hemorrojder är vanligtvis smärtfria men kan orsaka blödningar vid toalettbesök. Yttre hemorrojder kan däremot vara smärtsamma. De uppträder under huden som omger anus och kan orsaka klåda, obehag och blödningar. Hemorrojder kan fortsätta att svälla och öka i storlek över tid. Det är mycket vanligt att drabbas av hemorrojder under och efter graviditet.

Hemorrojder kan orsaka stort obehag och störa ditt vardagliga liv, men med rätt behandling kan de effektivt hanteras. Våra experter hjälper dig med en korrekt diagnos och personlig behandlingsplan för att lindra dina besvär.

Orsaker till hemorrojder

Det finns många faktorer som kan bidra till utvecklingen av hemorrojder:

  • Kronisk förstoppning eller diarré
  • Stillasittande livsstil
  • Fetma
  • Brist på fibrer i kosten
  • Graviditet
  • Genetiska anlag

Förebygg hemorrojder

För att förebygga hemorrojder är det viktigt att:

  • Hålla dig fysiskt aktiv
  • Äta en fiberrik kost
  • Undvika alkoholmissbruk
  • Bibehålla en hälsosam vikt

Behandling för hemorrojder

Det finns flera olika behandlingsmetoder för att bli av med hemorrojder. Vi kan hjälpa dig att välja den behandling som passar bäst för dina besvär.

Behandlingsmetoder

Gummibandsligering

Inre hemorrojder kan behandlas genom att knyta av hemorrojden med ett litet gummiband. Detta sker med ett instrument kopplat till en suganordning. När gummibandet placeras över hemorrojden stängs blodtillförseln av och hemorrojden krymper. Efter några dagar faller gummit av och kommer ut med avföringen. Detta är ett smärtfritt ingrepp som inte kräver bedövning.

Skleroterapi

I denna procedur injicerar läkaren en kemisk lösning i hemorrojden, vilket får den att krympa och så småningom försvinna.

Försegling

Inre hemorrojder kan förseglas med laser eller genom stygn.

Hemorroidektomi

Vid stora och externa hemorrojder kan kirurgisk excision krävas. Vid detta ingrepp opererar läkaren bort hemorrojderna med ett kirurgiskt verktyg, en elektrisk kniv eller laser. Detta alternativ används framför allt vid svårare fall av hemorrojder.

När hemorrojder blöder

Blödande hemorrojder är ett vanligt symptom, särskilt vid inre hemorrojder. Om dina hemorrojder blöder, är det viktigt att söka medicinsk hjälp för att få rätt behandling och förhindra ytterligare komplikationer.

To top