Ljumskbråck - a surgery

Vad är ett ljumskbråck?

Ett ljumskbråck upptäcks oftast som en nytillkommen rundad utbuktning vid ljumsken. Det förekommer både hos män och hos kvinnor även om det är mycket oftare hos män och det kan både ge mycket stora besvär eller ibland inte kännas alls. Ditt ljumskbråck går inte tillbaka av sig självt, utan du behöver opereras när det upptäckts. Om du inte får hjälp med att åtgärda ditt bråck i god tid kommer det med tiden att dra ihop sig vilket innebär ett akut tillstånd med exempelvis risk för bland annat tarmvred. Detta ger då en stor smärta och kan i vissa fall vara livshotande. Våra kirurger har lång erfarenhet av att behandla ljumskbråck och kan hjälpa dig med den operation du behöver i god tid.


Symtom och orsaker till ljumskbråck

De vanligaste symtomen vid ljumskbråck är att det gör ont när du hostar, böjer dig eller lyfter tunga föremål. Du kan också bli svullen i området kring ljumsken. Ofta har ljumskbråck inga uppenbara orsaker men kan bero på tunga lyft, ärftlighet, förstoppning, ökat tryck inuti buken, graviditet och fetma. 

Hur behandlar vi ditt ljumskbråck säkert?

Diagnosen ljumskbråck ställs genom en klinisk undersökning av våra läkare. Den specialiserade kirurgen kommer att utvärdera bråcket och föreslå en lämplig behandling för dig. Dagens metoder för att hantera ljumskbråck är säkra, smärtfria och utan risk för komplikationer när de utförs av våra erfarna och välutbildade i ämnet kirurger. 


Vi kan åtgärda ditt ljumskbråck genom operation med nätplastik antingen med öppen teknik eller med titthålsteknik. Detta innebär att man lägger in ett typ av nät som förstärkning av bukväggen. När ingreppet görs öppet kräver inte narkos, utan det räcker med lokalbedövning. Väljer du tillsammans med vår kirurg en tillhållsoperation istället, då använder kirurgen specialverktyg och en kamera och operationen  genomförs under narkos. 

Ingreppet tar mellan 25-45 min oavsett metod och du som patient upplever i det närmaste ingen smärta efter ingreppet samt en mycket snabb återhämtning.

To top