Navelbråck - a surgery
navelbråck

Vad är ett navelbråck?

Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har blivit svagare. En utbuktning av bukhinnan, något som kallas för bråcksäck, bildas under huden och det blir en tydlig, oftast rund utbuktning på magen.

Navelbråck förekommer i alla åldrar. Hos vuxna uppstår navelbråck oftare hos kvinnor, särskilt efter graviditet, men även män drabbas av navelbråck, synnerligen hos män som jobbar med tunga arbetsuppgifter. För det mesta upplever du inte några besvär av ett navelbråck, men ibland kan det vara ömt, ofta vid fysisk belastning eller kraftig hosta.

Vad är ett navelbråck

Undersökning

Diagnosen navelbråck ställs genom att vår kirurg känner på navelbråcket med sina händer. Om bråcket är litet och svårt att upptäcka kan kirurgen behöva undersöka dig med ett ultraljud vilket oftast kan göras på plats.

Hur behandlar vi ditt navelbråck säkert?

Vår kirurg kan i många fall lokalbedövar området runt navelbråcket inför din operation och åtgärda bråcket genom att dra ihop svagheten i bukväggen med speciell sutur. I vissa fall kan även ett mindre nät behövas, vilket kan läggas in av vår kirurg under samma ingrepp. 

Återhämtningen efter din navelbråcksoperation och återgång till arbetet går vanligtvis relativt snabbt, men det är alltid viktigt att följa läkarens instruktioner de första veckorna för att undvika eventuella återfall eller sårkomplikationer.

To top